Atopisch eczeem

Een beruchte huidziekte atopisch eczeem. Atopisch komt van het Griekse woord ”atopia” en betekent ”op de verkeerde plaats”.
De oorzaak van deze vorm van eczeem is niet precies vast te stellen. Wel is het bekend dat atopisch eczeem een groot deel van binnenuit komt en een ader deel van buitenaf komt. Er zijn onder andere een aantal factoren die hierin een grote rol spelen:
› Genetisch bepaald
› Darmflora die niet in balans is
› De psyche
› Stress

Wat is atopisch eczeem nu precies?
Atopisch eczeem is een erfelijke immunologische balansstoornis die gepaard gaat met een droge huid, jeukend eczeem en allergieen. Patiënten met atopisch eczeem hebben een verstoorde huid barrière, doordat de huidbarrière vetten niet volledig worden aangemaakt. Vaak komt atopisch eczeem voor in de ellebogen en knieholten, waar zweet en irriterende ziekteverwekkers zich ophouden. Ook zien we vaak dat de huid van atopisch eczeem patiënten heeft een verminderde afweerfunctie. Ze hebben te veel ”staphylococcus aureus” bacteriën en een verminderde weerstand tegen virussen. Patiënten met atopisch eczeem hebben ook een verhoogde kans op aanmaak van (water) wratten en herpes. 

Het immuunsysteem treedt zich in een rap tempo op tegen vermenigvuldigende ziekteverwekkers maar tegelijkertijd recht het zich ook meteen tegen de huid, waardoor de ontsteking verergert. Op grond hiervan komen veel mensen met atopisch eczeem in de verleiding om maatregelen tegen ziekteverwekkers te nemen, bijvoorbeeld in vorm van bepaalde medicatie.

Voeding & atopisch eczeem
Voeding speelt een zeer grote rol bij atopisch eczeem. Zo hebben vetzuren een positieve invloed op het huidbeeld en daarmee ook op atopisch eczeem. Zo is uit onderzoek gebleken dat een dagelijkse inname van omega-3 vetzuren het huidbeeld aanzienlijk kan verbeteren, omdat omega-3 vetzuren ontstekingsremmend werken. Er kan ook een gebrek zijn aan vitamine B6, biotine, calcium, magnesium of zink. 
Patiënten met atopisch eczeem hebben moeite met de aanmaak van ”gamma-linoleenzuur”. Het gebrek aan dit zuur leidt ertoe dat ziekteverwekkers op de huid niet voldoende worden bestreden en dat infecties door bacteriën, schimmels en virussen zich kunnen uitbreiden. Een te hoge inname aan omega-6 vetzuren kunnen atopisch eczeem verergeren doordat ze ontstekingen in de hand werken. Vermijd daarom voeding met een hoge omega-6 waarde zoals, zonnebloem olie, margarine, voorverpakte soepen, zakjes & pakjes en koek.

In principe kan elk voedingsmiddel een allergie veroorzaken. Juist bij atopisch eczeem wekken echter veel etenswaren allergische reacties op. Meer dan de helft van alle kinderen met atopisch eczeem heeft een voedselintolerantie. De persoon die bepaalde voedingsmiddelen niet verdraagt, bloeit het atopisch eczeem op doordat het immuunsysteem zich als het ware in staat van oorlog bevindt. De vele legers en de overal rondzwermende signaalstoffen maken dan echter ook de huid tot een waar slachtveld.. Het is daarom altijd aan te raden om een EMB bloedtest te verrichten bij een orthomoleculaire therapeute om na te gaan of je een voedselintolerantie hebt.

Zwanger, borstvoeding & atopisch eczeem
Een onderzoek onder Zweedse kinderen van hoog allergische moeders heeft aangetoond dat consumptie van vis (omega3-vetzuren) voor de 6e maand van de zwangerschap de waarschijnlijkheid van atopisch eczeem met ongeveer een kwart kan verminderen.
Een andere methode om allergieen te voorkomen is baby’s minstens 4 tot 6 maanden alleen borstvoeding te geven. Daardoor worden ook de darmflora en het immuunsysteem versterkt. Na 6 maanden moet dan wel worden begonnen met gezonde bijvoeding, omdat ook dit het immuunsysteem versterkt.

Huidverzorging & atopisch eczeem
Bij atopisch eczeem is de barrière functie van de huid ziek. Hierdoor kan vocht snel ontsnappen uit de huid en kunnen ziekteverwekkers gemakkelijker de huid binnendringen om daar ontstekingen te veroorzaken. Je huid gaat hierdoor jeuken, wordt droog en er kunnen schilfers ontstaan. Het is daarom extra belangrijk om huidverzorging extra serieus te nemen om deze vervelende huidaandoening onder controle te krijgen.
Velen van ons zullen naar de huisarts stappen waar zij een corticosteroïden crème voorgeschreven zullen krijgen. Deze creme helpt bij het verminderen van de jeuk en het tegengaan van ontstekingen. Deze crème heeft helaas vele nadelen wanneer het voor weken of zelfs maanden gebruikt wordt. Het is daarom zeer belangrijk om gebruik van deze crème maar tijdelijk in te zetten.

De huidbarrière heeft bij mensen met eczeem dus wel wat hulp nodig. Ongeacht of je eczeem actief is of niet, het is verstandig om twee keer daags, in de ochtend en in de avond, je huid in te smeren met een barrièreherstellende crème.
De voor ons onzichtbare scheurtjes en gaten in de huid kunnen we met een goede crème dichten. Ingrediënten kunnen namelijk een laagje vormen over de huid die ervoor zorgt dat de huid minder vocht verliest en het laagje zorgt voor bescherming tegen bacteriën en andere irriterende stoffen. Daarnaast worden aan crèmes ook nog ingrediënten toegevoegd die de mooie eigenschap hebben om water aan te trekken en de huid helpen het water vast te houden. Dat is precies wat je nodig hebt met eczeem.

Ben je erg benieuwd geworden naar wat je het beste kunt gebruiken bij atopisch eczeem? Hieronder heb ik een lijstje voor je gemaakt met geschikte producten. 

  1. Hoogwaardig omega3 supplement. Klik hier.
  2. Calendula – Mandarijn multi-use olie. Klik hier.
  3. Pure dode zeewater. Klik hier.
  4. Antioxidanten serum. Klik hier.
  5. Argan repair creme. Klik hier.